Widget Image
 

Vo Trong Nghia’s Binh House receives Highly Commended in AR House Awards 2018

A present frontrunner of environment-conscious architecture practice, Vo Trong Nghia Architects is a frequent recipient of architecture and design awards. One of their latest awards is granted through their recent project in Ho Chi Minh City, Binh House, which epitomizes how greenery could be integrated into architecture. Binh House receives Highly Commended recognition in AR House Awards 2018—an award established by The Architectural Review.

© Hiroyuki Oki

As one of the projects in “House for Trees” series, Binh House is a continuation of VTN Architects’ experiment on designing an ideal tropical dwelling in a dense city setting. The house is built in a strip plot of land which poses as the main challenge to integrate greenery into the limited dwelling space.

Designed with a monolithic appearance, Binh House features voids and apertures on the exposed concrete façade to allow cross ventilation and natural light inside the house. The apertures also hint the presence of trees and shrubs planted throughout the building, cantilevered, and sometimes protruded from the concrete box. The generous amount of greenery and the intricately arranged rooms helps to cool down the interior temperature and even cease the use of air conditioning according to the residents.

© Hiroyuki Oki

One of the judge, Amir Taha, commented Binh House for VTN Architects’ experiment on house model: “Reminiscent of Le Corbusier’s Villa Shodhan, Vo Trong Nghia Architects’ Binh House in Vietnam serves as an inspiring experiment to predict a model for the subtropical, intergenerational and high-density suburban villa-cum-townhouse.”

See the winner of AR House Awards 2018 and the rest of the commended projects here.

Written by

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
background color : #CCCC
X