Widget Image
 

R House in Johor Bahru Utilizes Its Surrounding for a Cooled Down Living Space

R House is a private residence located in Johor Bahru, Malaysia. Designed by Ken Yeang, the house explores various environmental-friendly building concepts with a contemporary appearance. Openness and room flexibility is emphasized throughout the house to fulfil the family’s needs and create comfortable spaces for living.

The building consists of a communal zone including family area, games area, and dining room, while the private wing houses the bedrooms, study room, and a private sun deck. Connecting both spaces is a pergola that stretches towards the house entrance.

The openness is expressed through the floor-to-ceiling wide glass panel as its enclosure. This material subtly blends the indoor and outdoor area of the building, creating a flexible open-layout space especially for the communal zone of the house.

The extensive use of glass walls, doors, and windows also act as cross-ventilation system for the house. In addition, the architect creates a cooling system within the site to cool down the interior temperature through landscape design. Group of pools and greenery that surround the house are not only providing a natural atmosphere but also help to maintain the house’s comfortable temperature.

With large openings and skylight, sunlight easily seeps through and brighten the interior naturally. By using Low-E glass for the walls, doors, windows, and skylight, heat radiation could be greatly reduced. The glass material also diffuses sunlight and generates uniform brightness without any glaring contrasts.

Architect: T.R. Hamzah & Yeang Sdn. Bhd.

Location: Ledang Heights, Nusajaya, Johor Bahru, Malaysia

Site Area: 1956.13 sqm

Building Area: 741.2 sqm (7978.21 sqft)

Photographer: Creative Clicks Photography

Written by

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
background color : #CCCC
X