Widget Image

Faber House by Ong & Ong

A House that features two rectangular volumes stacked atop one another, forming the core of the residence. A sand-coloured wood panel façade lines the entrance foyer, separating the stone-lined driveway from the lap pool and outdoor deck just behind. Made from zircon wood, the façade at the entrance foyer first introduces the timber motif that manifests throughout FABER-HOUSE.

 

Working with a sizeable plot of land, the design team opted to realign the new house to one side of the site. This decision optimized space usage, with the new layout allowing the inclusion of a garden and a lap pool. The architects approached this project with an underlying design ethos that was subtle yet distinctive, where clean flowing lines and thoughtful material selection culminates in an elegant design with undeniably bold touches.

 

 

 

A spectacular sculptural staircase occupies the double volume space, connecting the different levels of Faber House. Fabricated from folded black sheet metal, the staircase serves to segregate basement and ground floor common areas from the private quarters on the top floor. As guests are led to the cavernous basement entertainment area, leaving the upper floor strictly for family.

 

The entrance hall recedes to reveal the dramatic living area. Endeavouring to erase the limit between interior and exterior spaces, the architects devised a system of retractable glass windows that could slide and fold with great ease, providing versatility to the space. The living area easily switches from open-air to glass enclosed, as the interior cascades effortlessly towards the exterior giving FABER-HOUSE supreme visual flow. The fecund garden spaces that bound the outer edges of the FABER-HOUSE compound bleed into the cool blue-tiled lap pool and alluring timber decks, creating a striking juxtaposition of colours and textures.

The familiar timber motif from the entrance is repeated, framing a panel concealing tasteful artwork – demarcating the breathlessly spacious living area from the adjoining kitchen area. Unfolding these panels reveals a true chef’s dream. Sleek, dark finishes of stone and tile work to embolden the space, where a striking single kitchen island commands the room. Top of the line kitchen facilities are stylishly arranged, as the space was conceived as a culinary laboratory where the resident chef in the family can turn all manner of gastronomic fantasy into appetizing reality.

 

 

Architects : Ong & Ong Singapore
Architecture Associate: Camilo Peláez & Tomas Jarmillo Valencia
Team Members: Julius Caramat Daguio & Lim Yan Qing
Location : Singapore
Site Area : 724.73 m2
Photo by : Derek Swalwell

 

Written by

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
background color : #CCCC
X