Widget Image
 

Despite Demands and Conditions, Adi Purnomo Managed to Rejuvenate Both Indoor Tennis Stadium and Outdoor Tennis Court

(Bahasa text below) During the Seminar and Book Launching of “Arsitektur Gelora Bung Karno”, an event held by ARCHINESIA on August 9, 2018, the renovation architect of Indoor Tennis Stadium and Outdoor Tennis Court in GBK, Adi Purnomo, explained his design concepts towards these heritage buildings. In his presentation, Adi Purnomo described his initial design concepts for Outdoor Tennis Court which was an additional truss-structured roof supported by new structures. This concept could help the Outdoor Tennis Court to be in harmony with other venues in GBK complex that also use truss-structured roofs.

During the design development process and discussions with the contractor and the government, the initial design concept underwent several changes. One of which was the cancellation of the additional roof structure on the Outdoor Tennis Court. This matter occurred because of the need to preserve the lamp posts that had stood for a long time on the building perimeter, making it impossible to construct an additional roof.

Standing adjacent to the Outdoor Tennis Court, the Indoor Tennis Stadium was initially designed to utilize natural lighting from its roof. This idea emerged as the Indoor Tennis Stadium was considered too dim without additional lighting. The Indoor Tennis Stadium is designed with a double skin façade as a medium for the natural light to penetrate into the building. By using wire mesh as the façade material which is folded into waves, the building appears to be both transparent and solid from certain angles. With this façade, the architect also intends to disguise the building’s geometric shapes so that the visitors could focus to The Main Stadium of GBK. In the implementation, the utilization of natural lighting could not be maximized as the Indoor Tennis Stadium is often used as a multipurpose building and a concert venue that requires proper acoustics.

Other renovations that were carried out for the Indoor Tennis Stadium and Outdoor Tennis Court are several changes in the arrangement and improvement of the supporting rooms, repainting, floor surface restoration, roof leakage fix, audience seat replacement, and revitalization of green areas. Even though the design concepts had to be adjusted to follow the government’s requirements and conditions, Adi Purnomo’s creativity succeeded in dealing with the renovation requirements while still being able to show contemporary quality in the design.

Article by Jessica Christanti

For more comprehensive design details about the Indoor Tennis Stadium and Outdoor Tennis Court as well as other venues in Gelora Bung Karno, check out the book Arsitektur Gelora Bung Karno 2018. It is available for purchase in the nearby bookstores or you could visit Imajibooks Publisher for direct order.

Title: Arsitektur Gelora Bung Karno 2018

Writer: Imelda Akmal Architectural Writer Studio

Publisher: PT Imaji Media Pustaka

Year published: 2018

Total page: 88 pages

Book dimension: 24 x 30 cm

Cover: Soft Cover with flap

Language: Bahasa Indonesia, English (bilingual)

ISBN: 978-602-9260-53-3

.

Pada acara Seminar dan Book Launching Arsitektur Gelora Bung Karno yang diadakan oleh ARCHINESIA tanggal 9 Agustus 2018 lalu, Adi Purnomo selaku arsitek renovasi Stadion Tennis Indoor dan Lapangan Tennis Outdoor GBK memaparkan penerapan konsep desain yang dilakukannya terhadap bangunan cagar budaya tersebut. Dalam presentasinya, Adi Purnomo menjelaskan bahwa awal konsep perancangan Lapangan Tennis Outdoor adalah penambahan atap baru dengan struktur truss yang ditopang dengan struktur tambahan. Konsep ini menjadikan Lapangan Tennis Outdoor sebagai satu kesatuan dengan venue GBK lainnya yang juga memiliki atap berstruktur truss.

Seiring perkembangan desain dan proses diskusi dengan pihak kontraktor dan pemerintah, konsep awal desain Lapangan Tennis Outdoor mengalami beberapa perubahan. Salah satunya adalah desain penambahan atap pada Lapangan Tennis Outdoor yang dibatalkan. Hal ini disebabkan oleh tiang lampu yang sudah berdiri sejak lama di sisi bangunan yang harus dipertahankan sehingga tidak mungkin dilakukan pelebaran atap.

Berada tepat di sebelah Lapangan Tennis Outdoor, Stadion Tennis Indoor awalnya direncanakan dengan konsep pemanfaatan cahaya alami dari bagian atap bangunan. Ide ini muncul karena Stadion Tennis Indoor dianggap terlalu gelap tanpa bantuan pencahayaan buatan. Stadion Tennis Indoor dirancang menggunakan double skin façade sebagai media penetrasi cahaya alami ke dalam bangunan. Melalui material wire mesh yang ditekuk yang membentuk gelombang-gelombang, ekspresi bangunan terlihat transparan sekaligus solid dari sudut pandang tertentu. Dengan bentukan façade demikian, arsitek juga bermaksud untuk menyamarkan bentuk geometris bangunan agar fokus pengunjung kompleks GBK tetap pada Stadion Utama GBK. Pada pelaksanaannya, pemanfaatan cahaya alami yang direncanakan tidak dapat dimaksimalkan karena Stadion Tennis Indoor sering digunakan sebagai gedung serbaguna dan venue konser yang membutuhkan akustik berkualitas baik.

Renovasi lain yang dilakukan pada Stadion Tennis Indoor dan Lapangan Tennis Outdoor adalah perubahan susunan dan perbaikan ruang-ruang penunjang, pengecatan ulang, restorasi penutup lantai, perbaikan atap yang bocor, penggantian kursi penonton, dan revitalisasi area hijau. Walaupun terbentur oleh syarat dan ketentuan dari pemerintah, kreativitas Adi Purnomo tetap berhasil menjawab kebutuhan renovasi sekaligus menampilkan jiwa kekinian dalam desainnya.

Written by

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
background color : #CCCC
X