Widget Image
 

Boy Bhirawa: Restoring the Essence of Istora’s Design as a Heritage Building

(Bahasa text below) The Seminar and Book Launching of The Architecture of Gelora Bung Karno was held in the National Library of Indonesia as a celebration by ARCHINESIA to welcome the Asian Games 2018. Held on August 9th, 2018, this event invited various parties affiliated in the Gelora Bung Karno Complex renovation. Boy Bhirawa, the renovation architect of Istana Olahraga or Istora, was invited as one of the speakers in the seminar.

Boy opened the presentation by explaining how he got involved in the Gelora Bung Karno Complex renovation team as an architect. The renovation of Istora began with the analysis of the building’s existing conditions and its functional track record, including the original technical drawings from when it was built. Through the analytical process, the architect found three essential elements which needed to be considered in renovating Istora: venue, heritage, and urban park.

As a venue of various events and sports matches, Istora inherited air and water leakage, as well as lighting issues. The architect faced those challenges by rearranging the building utilities, particularly lighting and air conditioner positioning. The current air conditioning arrangement turns out to have a good impact on the building’s façade, emphasizing the building’s concept of structuralism.

As a heritage building, the architect wanted to highlight the structuralism concept during the renovation. Structuralism displays structural clarity, clearly revealing the joints between the roof and the beams. In order to pronounce Istora’s impression as a building from the ‘past’, the architect deliberately chose reddish shrubs in the landscape design. Boy Bhirawa argued that the design expression of heritage building must be preserved. This renovation was done to restore the design essence of Istora the way it should be.

Creating a connection between Istora and the adjacent park was another challenge, of which was responded through the design of a public space surrounding the building. The architect designed the public space by providing function rooms around Istora with a concrete roof deck. The rooftop area of these rooms provides a spatial platform for the visitors to interact. With an extensive public space area, Istora was expected to be a social space for people, similar to a shopping mall, regardless of its status as a historical building.

Article by Indah Mega Ashari

For more comprehensive design details about Istora and other venues in Gelora Bung Karno, check out the book Arsitektur Gelora Bung Karno 2018. It is available for purchase in the nearby bookstores or you could visit Imajibooks Publisher for direct order.

Title: Arsitektur Gelora Bung Karno 2018

Writer: Imelda Akmal Architectural Writer Studio

Publisher: PT Imaji Media Pustaka

Year published: 2018

Total page: 88 pages

Book dimension: 24 x 30 cm

Cover: Soft Cover with flap

Language: Bahasa Indonesia, English (bilingual)

ISBN: 978-602-9260-53-3

.

Seminar dan Launching Buku Arsitektur Gelora Bung Karno hadir di Perpustakaan Nasional sebagai salah satu perayaan dari ARCHINESIA untuk menyambut Asian Games 2018. Dilaksanakan pada tanggal 9 Agustus 2018, acara ini mengundang berbagai pihak yang terlibat dalam proses renovasi Kompleks Gelora Bung Karno. Boy Bhirawa, arsitek yang merenovasi Istana Olahraga atau Istora, diundang sebagai salah satu pembicara dalam seminar tersebut.

Boy membuka presentasi dengan menjelaskan bagaimana ia dapat masuk ke dalam tim renovasi kompleks Gelora Bung Karno sebagai arsitek. Renovasi Istora diawali dengan analisis terhadap kondisi existing dan track record fungsi bangunan, termasuk gambar teknik ketika pertama kali dibangun. Melalui proses analisis tersebut arsitek menemui tiga poin yang perlu diperhatikan dalam merenovasi Istora, yaitu venue, heritage, dan taman kota.

Sebagai venue acara dan pertandingan olahraga, Istora ternyata memiliki masalah pada kebocoran udara, air, serta masalah pencahayaan. Arsitek menghadapi tantangan tersebut dengan mengatur kembali jalur utilitas pada bangunan, terutama peletakan lighting dan air conditioner. Pengaturan letak komponen air conditioner turut berdampak baik pada fasad bangunan, sehingga konsep strukturalisme berhasil ditonjolkan.

Sebagai bangunan heritage, arsitek ingin mempertahankan konsep ‘strukturalisme’ yang kuat pada bangunan ketika merenovasinya. Strukturalisme menampilkan kejelasan struktur pada bangunan yang memperlihatkan dengan jelas pertemuan atap dengan balok. Untuk memperkuat kesan Istora sebagai bangunan ‘masa lalu’, arsitek sengaja memilih lalang berwarna kemerahan pada desain lanskap Istora. Boy Bhirawa berpendapat bahwa ekspresi desain pada bangunan heritage harus tetap dikonservasi. Renovasi ini dilakukan untuk mengembalikan esensi desain Istora sebagaimana semestinya.

Menciptakan hubungan antara Istora dengan taman di sebelahnya merupakan tantangan tersendiri, yang kemudian dijawab dengan perancangan ruang publik di sekeliling bangunan. Arsitek merancang ruang publik dengan cara membuat ruangan-ruangan multifungsi di sekeliling Istora dengan atap dak beton. Atap dari ruangan tersebut dapat dijadikan ruang interaksi pengunjung. Dengan tersedianya ruang publik yang luas, Istora diharapkan dapat menjadi tempat berkumpul masyarakat layaknya sebuah mall, terlepas dari statusnya sebagai bangunan bersejarah.

Written by

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
background color : #CCCC
X